Normande sığırı, Fransa'nın kuzeybatısında yer alan Normandiya bölgesinden adını alan ve bu bölgede yaygın olarak yetiştirilen bir sığır ırkıdır. Yaklaşık bin yıldır yetiştirilen bu ırk, et ve süt verimi açısından yüksek niteliklere sahiptir ve kombine verim açısından da sıkça tercih edilir. İkinci Dünya Savaşı sırasında Normande sığır ırkında belirgin bir azalma yaşanmıştır. Başlangıçta Güney Afrika ülkelerinde ticaretine başlanmış ve ardından diğer ülkelerde de yetiştiriciliği yapılmıştır. 1890 yılından sonra kısa süre içinde en çok tercih edilen sığır ırklarından biri haline gelmiştir. İhracatı ile sayıca artmış ve diğer sığır ırkları ile melezleme çalışmaları yapılmıştır. Normande Sığırı Özellikleri Nelerdir?
Normande Sığırı Verim Özellikleri Nelerdir? Normande sığırı, döl verimi açısından oldukça iyidir. Doğum sonrası buzağılar hızlıca büyüyebilme özelliğine sahiptir. Normande sığır ırkı, FQRN kalite tesciline sahiptir. Eti kaliteli ve oldukça lezzetlidir. Ayrıca et kalitesi ödülleri de bulunmaktadır.
Normande Sığır Irkına Has Nitelikler Normande sığırı, peynir yapımı için sıkça kullanılır. Normande sığırının yavrularının iştahı oldukça iyidir ve hızla büyürler. Döl verimleri yüksektir. Normande sığırının annelik içgüdüsü oldukça yüksektir. Ömürleri uzun, hastalıklara ve farklı hava şartlarına dayanıklıdırlar. Ekstra Bilgiler Normande sığırları aynı zamanda ekonomik değeri yüksek olan bir ırktır. Yüksek süt ve et verimi, bu ırkın birçok çiftçi ve yetiştirici tarafından tercih edilmesinin başlıca nedenlerindendir. Ayrıca, Normande sığırları çevresel koşullara uyum sağlama yetenekleri ile bilinir, bu da onları farklı iklim koşullarında yetiştirme açısından avantajlı kılar. |